Anyagismeret

Válts Velünk zöldre #PLA

Sári Norbert - Burapin kft.

Mi is az a PLA?

Az egyik legelterjedtebb biopolimer. Leggyakrabban kukoricakeményítőből és burgonyakeményítőből készül. Baktériumok segítségével tejsavas erjesztéssel állítják elő. 100% természetes alapanyagból 100% komposztálható anyag, természetes alternatívája a hagyományos műanyagoknak.

A PLA thermo-plasztikus anyag: hő hatására jól alakítható, formázható. A PLA normál környezeti körülmények között stabil, mechanikai hatásoknak jól ellenáll. Komposztáláskor a megemelkedett hőmérséklet, a magas páratartalom és mikro-organizmusok segítségével lebomlik. Ökológiai szempontból a PLA gyakorlatilag karbonsemleges.

Mit jelent a karbonsemlegesség?

A karbonsemlegesség azt jelenti, hogy megvalósul az egyensúly a kibocsátott szén-dioxid, illetve a légkörből kivont és szénelnyelőkben tárolt szén-dioxid mennyisége között. A szén-oxidok légkörből való eltávolításának, majd azok eltárolásának folyamatát szénmegkötésnek nevezzük. A nulla nettó szén-dioxid-kibocsátás elérése érdekében a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátást szénmegkötéssel kell ellensúlyozni.1

A PLA nem bocsájt ki toxikus anyagokat. Ennek köszönhetően felhasználása nem csak az élelmiszeriparn hanem az orvistecnikai eszközök előállításánál is egyre gyakoribb.

CPLA

A PLA (felépítéséből adódóan) nem bírja a magasabb hőmérsékletet. 45 fok felett deformálódik, elveszíti alaktartó képességét. A CPLA is keményítőből készü, a gyártási folyamat lényagében megegyezik mindkét anyagnál. A CPLA esetében a gyártás utólsó lépése a kristályosítás. Ennek köszönhetően szerkezete megváltozik: hőtűrő képessége pozitív irányba változik.

PLA és CPLA termékek jellemző tulajdonságai

- hidegálló (fagyasztható)

- víztiszta illetve színezhető

- nyomtatható

- formatartó

- zsíroknak, olajaknak és alkjoholnak ellenáll

- mikróhullámú sütőben használható

 

PLA és CPLA termékek a gasztroiparban:

- poharak

- tányérok

- evőeszközök

- ételszállító dobozok, menübox

- kávékeverő pálcák és szívószálak

1 forrás: https://www.europarl.europa.eu/news/hu/headlines/society/20190926STO62270/mit-jelent-a-karbonsemlegesseg-es-hogyan-erheto-el-2050-ig

 

Webáruház készítés
simplepay_hu